Bokslussen 2013

Lördagen 7 september släpper vi äntligen nya Bokslussen-böcker! Håll utkik på biblioteken, i Lilla Edets centrum och på Folkets hus.
De böcker som ingår i årets utdelning kommer finnas här på bloggen indelade i lite olika genrer.

tisdag 15 november 2011

14 år till salu


Tessan är en vanlig tjej, som lever ett helt vanligt liv. Hon bor med sina föräldrar och sin lillebror i ett helt vanligt område tills en kväll. På väg hem från stallet blir våldtagen av den ”vanlige” och snälla typen, Niklas. Tessan anklagar sig själv över vad som hände och håller skulden inom sig. När hennes kompis föreslår att de ska sälja sex för pengar så hänger Tessan på. "För det kan väl inte bli värre än vad det redan är?" tänkte hon.
Jo, det kan det.
Trots övergreppen känner Tessan att hon måste fortsätta. Men hon kan inte få tillbaka kontrollen över sitt liv, istället får hon regelbundna samtal från män som vill utnyttja henne och hennes osäkerhet. Dom betalar henne inte längre, tar bara för sig. När Tessan byter skola och stad, så letar dom upp henne och den onda cirkeln fortsätter. Varför kan ingen se vad som händer? Varför är omgivningen så stilla när Tessan skriker inombords?
 
Tessan finns på riktigt. Detta är något som pågår hela tiden. Därför är den här boken viktig. Trots att människor lever ”normala” liv så har man som så många andra, en hemlighet, en skugga. Denna bok visar att oavsett vem du är, hur normalt det än ser ut att vara, så kan alltid ytan vara ett skimmer över sådant som faktiskt skadar en både i insidan och på utsidan.
Vad tyckte du om 14 år till salu? Om denna bok berörde dig så borde du läsa Caroline Engvalls andra bok om ungdomar och prostitution; Skamfläck. Fler tips på böcker om svåra ämnen är Såld av Natasja T och Vera Efron som handlar om trafficking, Vi kallar honom Anna av Peter Pohl som handlar om fruktansvärd mobbning och Mitt skitliv om vad gränsen för våldtäkt går.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar